[object HTMLHeadingElement]

סטודנטים מאשדוד פיתחו מערכת שתסייע לאנשים עם שיתוק מוחין


להאזנה לתוכן:

לכבוד היום הבינ"ל לזכויות אנשים עם מוגבלויות שהתקיים אתמול (יום ב'), סטודנטים מאשדוד פיתחו אפליקציה חדשה שתעזור לאנשים עם שיתוק מוחין לתקשר עם הסביבה ע"י התבוננות בלבד.
"אנו שמחים שניתנה לנו האופציה לקדם פתרון לסובלים משיתוק מוחין וכמובן למשפחותיהם"

אושרת יוסף ומאור כהן | קרדיט: יוסי בראומן
אושרת יוסף ומאור כהן | קרדיט: יוסי בראומן

בכנס הפרויקטים האחרון שהתקיים במכללת SCE הציגו אושרת יוסף ומאור כהן, שני סטודנטים מהמחלקה להנדסת תוכנה באשדוד, פתרון ישים ופשוט לבעיית התקשורת של אנשים עם שיתוק מוחין.

כידוע, אנשים הסובלים משיתוק מוחין לרוב מתקשים לתקשר עם הסביבה ולהסביר את רצונם או צרכיהם. כך הסטודנטים, יחד עם המרצה חבצלת כהן שליוותה אותם במהלך העבודה, פיתחו מערכת היושבת על מסך עם אפליקציה מותאמת.

איך זה עובד? המערכת עוקבת באמצעות מצלמה אחר תנועות העיניים של המשתמש ויודעת להציג על המסך את הנקודה עליה הוא מסתכל. כך למשל תציג האפליקציה רצונות שונים כמו אוכל, שירותים, מקלחת וכד', וע"י פעולה פשוטה של התבוננות על המשבצת הרצויה, המשתמש יוכל להביע את רצונו.

בתהליך המחשבה על הפרויקט נפגשו השניים עם עמותת TOM שעובדת בשיתוף המכללה ומפגישה בין אנשים עם מוגבלויות ומהנדסים, במטרה למצוא פתרונות לבעיות שונות.

"כך הגענו לחיה בת ה-17 שנולדה עם שיתוק מוחין ומעולם לא הצליחה לתקשר עם אף אחד" - אומרים כהן ויוסף ומוסיפים: "התקשורת איתה נעשתה באמצעות המטפל שלה, רפאל, ששואל שאלות כלליות והיא עונה באמצעות תנועות קטנות, כמעט בלתי נראות, בפנים".

חיה משתמשת במערכת | קרדיט: יוסי בראומן
חיה משתמשת במערכת | קרדיט: יוסי בראומן

תהליך יצירת המערכת, לפי יוסף וכהן, כלל למידה רבה על עולם שיתוק המוחין. "בהתחלה רצינו לבנות לה לוח תקשורת ממוקד מבט כדי שתוכל להזיז את הסמן על המחשב דרך האישונים" הם אומרים ומוסיפים: "אך גילינו שלמטופלים רבים בספקטרום הזה של השיתוק מוחין יש תנועה רבה ולא רצונית של האישונים בעיניים".

כהן ויוסף מסבירים: "הבנו שמערכות מבוססות מבט בלבד לא רלוונטיות פה. בגלל זה החלטנו לפתח מערכת שמזהה גם את האישונים ועוד נקודות מפתח בפנים, כמו האף. כך המערכת מזהה כיוון מבט ויודעת להתעלם מתנועות שונות של האישונים כמו מבט למעלה, פזילה וכדומה, ומתמקדת בכיוון אליו המטופל רוצה."

אושרת ומאור מסבירים לחיה על המערכת |קרדיט: יוסי בראומן
אושרת ומאור מסבירים לחיה על המערכת |קרדיט: יוסי בראומן

כחלק משיתוף הפעולה בין המכללה ועמותת TOM תותקן המערכת על טאבלטים בבית הספר לילדים עם מוגבלויות בחולון, כדי לעזור לילדים הסובלים משיתוק מוחין לתקשר עם הסביבה.

"שנינו מאוד מחוברים לנושא של תרומה לקהילה ובמיוחד לאוכלוסייה עם מוגבלויות" אומרים השניים ומוסיפים: "אנו שמחים שניתנה לנו האופציה להשתמש בידע שצברנו במכללה, כדי לקדם פתרון טכנולוגי יעיל ונוח לסובלים משיתוק מוחין וכמובן למשפחותיהם".

חבצלת כהן, המרצה שהנחתה את הפרויקט: "התרשמתי מרמת המוטיבציה של מאור ואושרת להצליח בפרוייקט. העבודה על מוצר שיסייע להקל בחיי היומיום של ילדה שהם זכו להכיר, הניעה אותם להשלים את הפרויקט בצורה הטובה ביותר. אנו תמיד שמחים לראות שהסטודנטים מיישמים את הידע שרכשו לטובת החברה".

 
 
x תמונה ללא תיאור
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה
נגישות