מגפת החצבת: מי צריך להתחסן ואיפה
23.04.19 / 00:21
מגפת החצבת ממשיכה להתפשט בכל העולם וגם בישראל, ומשרד הבריאות קרא לקבוצות שבסיכון להתחסן. מי צריך להתחסן בדחיפות, איך מקבלים את החיסון והיכן, באדיבות אתר YNET
אז מי בדיוק צריך להתחסן, והיכן? הנה הפירוט המלא:
תינוקות עד גיל חצי שנה:
מתחת לגיל 6 חודשים אין אפשרות לקבל את החיסון, כיוון שאין מחקרים רפואיים שהוכיחו את יעילות החיסון בגיל זה, בעיקר משום שגוף התינוק עדיין אינו מסוגל להגיב לחיסון וליצור את הנוגדנים, אותם "חיילים" שמגינים מפני ההדבקה.
לפיכך, מתחת לגיל חצי שנה יש הממליצים להימנע מלהטיס את התינוקות לחו"ל, בשל פוטנציאל ההדבקה הגבוה במקומות צפופים כמו מטוס ושדות תעופה.
תינוקות מגיל חצי שנה עד שנה:
קבוצה זו נחשבת לא מחוסנת ושאינה מוגנת בפני חצבת. משרד הבריאות שינה את המלצותיו השנה, ומתיר לתינוקות שהוריהם בוחרים בכך, להתחסן במנה אחת.
עם זאת, מנה זו אינה מבטלת את הצורך במנת החיסון שניתנת בגיל שנה. לפיכך, גם תינוקות שהתחסנו בגיל 6 עד 12 חודשים, צריכים לקבל שוב מנת חיסון בגיל שנה.
תינוקות בגיל שנה:
בגיל זה ניתן החיסון MMR בטיפת חלב כחלק משגרת החיסונים. המנה השניה והאחרונה תינתן בכיתה א'. כבר לאחר המנה הראשונה נחשב התינוק מחוסן עד הגיעו למנת החיסון השנייה.
ילדים בין גיל שנה לכיתה א'
אלה שחוסנו בגיל שנה במנה הראשונה נגד חצבת בטיפת חלב, נחשבים מחוסנים עד כיתה א', אז יקבלו את המנה השנייה והאחרונה לחצבת.
אין צורך במנות חיסונים נוספות לכל חייהם. אלה שלא קיבלו את החיסון, או שהוריהם אינם זוכרים אם קיבלו – צריכים לקבל את החיסון בטיפות החלב.
ילדים בכיתה א' עד י"ב
ילדים עד גיל 18 שלא קיבלו שתי מנות חיסון בעברם נגד חצבת, או שאינם זוכרים אם קיבלו, או שאיבדו את פנקס החיסונים – צריכים לגשת לטיפת חלב בהקדם ולהתחסן.
טיפות החלב יהיו פתוחות גם במהלך חול המועד לטובת חיסון גם של ילדים ובני נוער הזקוקים לכך. תלמידים יכולים להתחסן גם בשרותי הבריאות לתלמיד בבית הספר, או במרפאות החיסונים של לשכות הבריאות המחוזיות של משרד הבריאות. החיסונים ניתנים ללא תשלום.
נשים בהריון
החיסון המשולש MMR שבו החיסון נגד חצבת, הוא חיסון חי מוחלש המכיל שלושה נגיפים מוחלשים, ועל פי הוראות היצרן אסור לתת אותו במהלך ההריון.
נשים המתכננות הריון בעת קבלת החיסון, צריכות להמתין חודש ממועד קבלת החיסון ועד הכניסה להריון. יחד עם זאת, לא תועדו בספרות הרפואית מקרים של פגיעה בעובר כתוצאה מקבלת החיסון בעת ההריון, כך שבמקרה שהתחסנת והיית בהריון, אין סיבה לדאגה.
מגיל 18 עד 41
מי שנולדו בישראל החל משנת 1978 ואילך נחשבים מחוסנים ואמורים היו לקבל שתי מנות ברווח זמן של ארבעה שבועות לפחות בין המנות.
את החיסון מקבלים במרפאות המטיילים. חיילים שלא התחסנו, צריכים להתחסן במרפאות צה"ל השונות.
בני 42 עד 62
מי שנולדו בישראל בין השנים 1957 עד 1977 נחשבים למי שאינם מחוסנים או לבעלי חיסון חלקי כנגד המחלה, למרות שחלקם הגדול מחוסן באופן טבעי כיוון שבאותן שנים ניתן חיסון בעולם אבל לא בישראל.
לכן, בקבוצת גיל זו, ובמיוחד לנוסעים לחו"ל, מומלץ להשלים את החיסון בשתי מנות. את החיסון מקבלים במרפאות המטיילים ברחבי הארץ.
בני 63 ומעלה
מי שנולדו בישראל לפני שנת 1957 נחשבים מחוסנים באופן טבעי, כיוון שבתקופה זו החצבת נחשבה למחלה שכיחה מאוד. לפיכך קבוצת גיל זו אינה צריכה להתחסן.
אם חליתי בחצבת, האם אני מוגן?
מי שסבור כי חלה בחצבת בילדותו, יכול לעבור בדיקת דם לרמת נוגדנים לחצבת. עם זאת, על פי ההמלצות ברחבי העולם - מי שלא חוסן בשתי מנות, מוטב שיגש ויתחסן.
אם התחסנתי בילדות, מדוע המחלה מתפרצת שוב?
אף חיסון אינו מגן במאת האחוזים.
שיעור ההגנה של החיסון לחצבת הוא גבוה, ומוערך בכ-97% לאחר קבלת שתי מנות חיסון, אך הוא אינו מוחלט.
בתוך כך, ההגנה החיסונית שיצר הגוף באמצעות נוגדנים ("החיילים" של מערכת החיסון המהווים את קו ההגנה הראשון נגד הפולשים הזרים), עלולה לצנוח במרוצת השנים ולפיכך לעתים יש צורך במנת דחף נוספת כדי להעלות שוב את רמת הנוגדנים לערך שמגן בפני המחלה.
אינני זוכר אם חוסנתי בעבר. איך אפשר לבדוק את זה?
כעיקרון אלה שאינם זוכרים אם התחסנו - מופנים לביצוע החיסון. במקרים מיוחדים ניתן באופן תאורטי לבצע בדיקת דם הנקראת Measles Ab המודדת נוגדנים בגוף כנגד וירוס החצבת.
במידה שרמת הנוגדנים מספיק גבוהה, אין צורך בחיסון נוסף. עם זאת כאמור ההמלצה היא להתחסן בכל זאת, כאשר אין תיעוד על חיסון בעבר או שהאדם אינו זוכר אם חוסן.
לכמה זמן מחזיק מעמד החיסון נגד חצבת?
ההגנה מחיסון חצבת לאחר קבלת שתי המנות הנדרשות, נמשכת במעל 97% מהמחוסנים - למשך עשרות שנים.
האם חצבת באמת כל כך מסוכנת?
כן. חצבת גורמת תחילה לתסמינים דמויי הצטננות הכוללים חום, נזלת, שיעול, אליהם מתלווה פריחה אופיינית. כשליש מהחולים יפתחו סיבוכים הכוללים דלקת אוזן, שלשולים ודלקת קרנית העין.
סיבוכים נוספים הם דלקת ריאות ודלקת מוח. הסכנה הקטלנית מכולם היא סיבוך של החצבת הקרוי SSPE - דלקת כלל-מוחית כרונית שכמעט תמיד מסתיימת במוות.
הדלקת הזו פורצת בין שבע עד 13 שנים מרגע ההדבקה, לאחר שהנגיף הופך בדרך לא ברורה לאלים במיוחד, גורם להרס תאי המוח ולמוות אצל כל החולים.
האם יש תרופה לחצבת?
כיום אין כל תרופה לחצבת. אנטיביוטיקה פועלת רק נגד חיידקים, ולכן אינה משפיעה על נגיף החצבת כלל.
טיפולים אנטי-ויראליים (כמו אלה המשמשים במחלות ההרפס או האיידס) נמצאו כלא יעילים. הטיפול היחיד הוא תמיכתי: עירוי נוזלים וטיפול בסיבוכי המחלה. מכאן החשיבות העיקרית במניעת המחלה הקשה.