"יום השכנים": חג השכנים הבינלאומי יצויין ב-30.5 באשדוד ובמאות שכונות ברחבי הארץ
15.05.24 / 12:56
ארגון ארץעיר, ארגון הג'וינט והשירות לעבודה קהילתית במשרד הרווחה והביטחון החברתי יציינו גם השנה את חג השכנים הבינלאומי הנחגג ב-36 מדינות בעולם. בעקבות המלחמה הוחלט לשנות את שם המיזם ל"יום השכנים". אורי כרמל, מנכ"ל ארגון ארץעיר: "השנה יותר מתמיד, ראוי להוקיר ולחזק יחסי שכנות שמאפשרים לרבים לחוש שייכות וערבות הדדית בימים קשים אלה"
בואו לציין ביחד את יום השכנים. יום זה הפך כבר למסורת ישראלית, בה מציינים יחד את הסולידריות והקהילתיות המקומיות. "למה לעשות זאת, אתם שואלים? כי כוחנו רק באחדותנו! באמצעות מילה טובה, ארוחה משותפת ומפגש נעים, נעבור את זה יחד" כותבים המארגנים.
"יום השכנים הוא חג של פרגון, חיבוק ומילה טובה" אומרים ביחידה לשכונות ותיקון והון חברתי ומציינים כי זו השנה החמישית שהיחידה מקיימת את החג מיוחד הזה באשדוד. "בשנה שעברה השתתפו כ-100 בניינים משותפים ב'חג השכונות' וכמו אשתקד, גם השנה נחלק ערכת הפעלה ל-50 הנרשמים הראשונים" הם מבטיחים.
מאות שכונות ברחבי הארץ יציינו את "יום השכנים" הלאומי ב-30.5, אשר השנה קיבל משנה תוקף לאור המלחמה. מטרת היוזמה היא להעצים את תחושת השייכות בקרב המשתתפים, תמיכה הדדית וחוסן אישי וקהילתי.
מלחמת חרבות ברזל הוכיחה פעם נוספת כי תושבי מדינת ישראל ערבים זה לזה גם במצבים קשים ואף מסכני חיים. יחסי שכנות רבים נרקמו בעקבות ובמהלך המלחמה והעזרה ההדדית שהתגלתה במהלכה מעוררת השראה בכל קנה מידה.
את היוזמה הקהילתית המבורכות הזו מובילים ארגון ארץעיר, ארגון הג'וינט והשירות לעבודה קהילתית במשרד הרווחה והביטחון החברתי. במסגרת יום השכנים יתקיימו בשכונות בעשרות ערים בישראל ארוחות משותפות ופעילות מגבשת במרחב הציבורי, על מנת להעמיק את מערכות היחסים ולהוקיר שכנים שערבים זה לזה.
כמו כן זו הזדמנות נהדרת להכיר מקרוב את אלה שגרים לידינו. יום השכנים - חג השכנים הוא הזדמנות לעצור ולהביט בשכנים שלנו כשותפים ליצירת קהילה המעניקה תחושת שייכות, אחדות וביחד.
חג השכנים החל לראשונה בפריז בשנת 1999, כאשר תחושות של בדידות, אינדיבידואליזם וזרות בין תושבים ותושבות הביאו קבוצת חברים מקומית לפעול למען חיזוק קהילתיות על ידי יצירת מסורת חדשה של חגיגת שכנים מחוץ לבתים. הם הוציאו שולחן, אוכל טוב, מוזיקה, אווירה חגיגית ונפגשו להכיר אחד את השני קצת יותר. מאז מסורת זו הפכה לחג עולמי, שנחגגת גם בישראל וכל אחד יכול לחגוג את חג זה יחד עם שכניו.
אל מסורת זו הצטרפו כבר עשרות ערים ביניהן: אשדוד, עכו, רעננה, באר שבע, חיפה, פתח תקווה, ירושלים, תל אביב, הקריות, חבל יבנה ועוד. כדי לעודד יותר שכונות להצטרף למיזם, היחידה לשכונות ותיקות והון חברתי מציעה ערכת הפעלה לחמישים הנרשמים הראשונים. את הרישום אפשר לבצע במשרדי היחידה, טלפון 08-9238893/7.
אורי כרמל, מנכ"ל ארגון ארץעיר: "השנה יותר מתמיד, ראוי להוקיר יחסי שכנות שאיפשרו לרבים לחוש שייכות וערבות הדדית בימים קשים במיוחד. המלחמה הוכיחה כי עם ישראל ערב זה לזה וזה בהחלט מרגש מאוד ומעורר השראה. תחושת השייכות היא צורך אנושי בסיסי שמתעצם פי כמה בתקופות קשות ואני מזמין את כל מי שמעוניין לקחת חלק בחיזוק הקהילה המקומית שהוכיחה כי היא יכולה לייצר בקרב חבריה תחושות של שיתופיות, שייכות, הדדיות וראיית האחר".
שמואל ילמה, ראש תחום קהילה בג'וינט-אשלים: "אימרת חז"ל שאומרת 'טוב שכן קרוב מאח רחוק', נכונה שבעתיים בתקופה קשה ומורכבת זו. ההתגייסות אחד למען השני ברמה השכונתית מתבקשת ומבורכת מאוד בעיקר עבור משפחות אנשי המילואים, משפחות החטופים, משפחות הפצועים וכל מי שעבר או עדיין עובר טראומה בעקבות המצב. בג'וינט-אשלים אנחנו פועלים לקידום מוביליות החברתית-כלכלית בישראל. יום השכנים מהווה הזדמנות נפלאה להדגיש את החשיבות שאנחנו רואים בערכים כגון סולידריות, לכידות וחוסן קהילתי - כערכים המשמשים בסיס איתן לקידום מוביליות חברתית-כלכלית, של הפרט והקהילה גם יחד".
לימור מוסייל, מנהלת השירות לעבודה קהילתית במשרד הרווחה והביטחון החברתי: "בתקופה מורכבת זו בה מדינת ישראל נלחמת בכל החזיתות, חשובה יותר מתמיד העצמת השכנות הטובה והערבות ההדדית, על מנת לסייע לקהילות לצלוח את התקופה".
ארגון ארץעיר פועל מאז 2006 בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית לקידום קהילות צעירים וחיזוק הקהילתיות במטרה לייצר הזדמנויות בערים השונות ולהפוך אותן לערים שטוב לחיות בהן. הארגון מוביל את יוזמת חג השכנים ומציע למארחי החג בעת ההרשמה לקבל ערכת אירוח מודפסת בתשלום או לינק להורדה חינמית של ערכת אירוח דיגיטלית. הערכה כוללת פוסטרים להזמנה שניתן לתלות בבניין, לוח מודעות בנייני, שלט ברוכים הבאים, דף צביעה כהשראה להפעלה ועוד.
לפרטים נוספים והרשמה ליום השכנים: https://lp.eretzir.org.il/?page_id=7182