Photo by Hector Reyes on Unsplash

מהו ייפוי כוח מתמשך ומהו חשיבותו?

אף אחד מאיתנו לא יודע בוודאות מה צופן לו העתיד, לא זה הקרוב ובטח שלא הרחוק. על הנחת יסוד זו למעשה מבוססת הזכות של כל אזרחית ואזרח ישראלי מעל גיל 18 לערוך מסמך משפטי שנקרא – ייפוי כוח מתמשך. המשמעות הישירה של אותו מסמך היא האפשרות לקבוע מי יקבל החלטות חשובות בנושאים שונים בעת שאותו אדם יאבד את הכשירות המשפטית שלו מסיבות שונות.

 

אותו מסמך למעשה מהווה הכנה מבעוד מועד לרגעים שיכולים להגיע בחייו של כל אחד מאיתנו, למשל כמו תאונות, מחלות ואירועים בלתי צפויים אחרים שהשפעתם עלינו יכולה להיות מיידית ומהותית. המשמעות של עריכת ייפוי כוח מתמשך היא גדולה מאוד, שכן התוקף המשפטי שאותו מסמך יכול להקנות כולל החלטות משמעותיות כמו בחירת מינוי אפוטרופוס, החלטות בנושאים רפואיים, כספיים וכן הלאה. אותו מנגנון משפטי שנערך בעזרת עורך דין מוסמך המתמחה בתחום, מאפשר גם בחירה יותר מפורטת לגבי אופן הטיפול וסמכות בנושאים רבים אחרים. 

מי צריך לשקול ייפוי כוח מתמשך ולמה?

החוק בעניין קובע שכל אזרח בגיר מעל גיל 18 רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך בתהליך שהוא יחסית קצר ופשוט. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא מתן האפשרות והחופש לכל אחת ואחד לקבל החלטות לגבי עתידם, בזמנים בהם הם לא יוכלו לעשות זאת בעצמם ומבלי מעורבות ישירה של בית משפט. עם זאת, פעמים רבות נשאלת השאלה למי למעשה יש את הצורך לערוך את המסמך החשוב הזה ומתי.

 

התשובה לשאלה זו מורכבת ואולי אף לא קיימת – מכיוון שהחיים יכולים לזמן לנו בין רגע מצבים בהם כל מה שהכרנו משתנה בשניה אחת. לאחר אותם רגעים ובהתאם לנסיבות, למסמך כמו ייפוי כוח מתמשך יכולה להיות חשיבות עצומה. אך כמובן שאף אחד לא יכול לחזות את העתיד ולא יודע אם ומתי אותו הרגע יגיע. זה נושא שכביכול לא כל כך נעים להתעסק בו, מכיוון שאף אחד מאיתנו לא רוצה לחשוב או לדמיין את אותו רגע נורא, אך החיים כפי שאנחנו מכירים אותם חזקים יותר מכל דמיון והאחריות שלנו היא לנסות ולהיות ערוכים לכל תרחיש ככל הניתן וככל שמאפשר החוק.

מהן תחומי האחריות והחובות של מיופה כוח מתמשך?

למיופה הכוח המתמשך ינתנו מספר תחומי אחריות, בהתאם למה שנקבע ונכתב במסמך בחסות עורך הדין. תחומי האחריות השונים יכולים לכלול למשל:

  • עניינים אישיים – החלטות בענייניו האישיים של אדם יכולים לכלול כל מה שקשור לרווחתו היומית, לצרכים בסיסיים, סדר יום, שעות הפנאי, מקום מגורים, מטפל אישי ועוד.
  • עניינים רפואיים – ייפוי כוח רפואי הוא תחום שיכול לכלול החלטות לגבי סוגי הטיפולים הרפואיים, הרופאים המטפלים, המוסד הרפואי, אשפוזים ועוד.
  • ענייני רכוש וכספים – החלטות הקשורות לטיפול בנכסי נדל"ן, חשבונות בנק, החלטות פיננסיות, ניהול כספים ועוד.

 

מהו ההשלכות של דחיית הכנת ייפוי כוח מתמשך?

אנשים רבים שמודעים לאפשרות לערוך את המסמך החשוב, עלולים להימנע מעריכתו בגלל שהם פוחדים שדברים ישתנו והם יתחרטו על ההסכמות שהושגו בו. אז חשוב קודם כל לדעת שניתן גם לבטל את ייפוי הכוח לאחר עריכתו בעזרת עו"ד מוסמך ובהתאם למספר קריטריונים.

הנטייה לדחות עריכת מסמכים 'לא נעימים' כאלו כמו צוואה או ייפוי כוח מתמשך, היא תופעה מוכרת, מובנת ובאיזשהו מקום אף טבעית. הבעיה הגדולה היא שפעמים רבות דחייה של הכנת המסמך מובילה לרגע בו אותו מסמך הופך ללא רלוונטי ואותו רגע הופך לרגע אחד מאוחר מדי.

ההשלכות של דחיית הכנת המסמך, היא קודם כל איבוד הזכות והיכולת לערוך אותו. לאחר איבוד הכשרות המשפטית, הפיזית או הנפשית – כבר לא ניתן לחזור אחורה ולערוך את המסמך בדיעבד.

הדבר הנכון לעשות, הוא להתמודד עם המציאות, להיעזר בעורך דין אמין ומקצועי ולערוך את המסמך החשוב בהקדם לכל יום שלא יבוא.