שובר הגלים הצף עולה לדיון במועצה, אך יש גם מתנגדים: "לא ניתן לזה להתקדם"
03.01.23 / 08:34
מועצת העיר תצטרך להחליט אם לתת אישור עקרוני לבדיקת התכנות של הפרויקט שעתיד לעלות מיליונים ומאות אלפי שקלים בשנה לפירוק והרכבה מחדש, אלא שהגולשים באשדוד ממשיכים להתנגד למהלך: "ים זה לא בריכה". גורם בעירייה: "הנושא טרם בשל להחלטה". איפה מתכננים בעירייה להקים את השובר וכמה זה יעלה? הפרטים בפנים
בעיריית אשדוד ממשיכים לקדם את הקמת שובר הגלים הצף הראשון בישראל לצד עיריית ראשון לציון שתכננה לעשות זאת קודם כשאשדוד הצטרפה למהלך. במועצת העיר הקרובה הנושא יעלה לדיון ועל חברי המועצה להחליט אם לתת אישור עקרוני לבדיקת התכנות הפרויקט.
לפי החלטת ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים, באשדוד ישנם שני מיקומים אפשריים להצבת השובר, האחד מהם הוא באזור חוף הקשתות ואחד באזור שובר הגלים של הנמל, אולם ההחלטה אינה סופית כך שייתכנו עוד שינויים.
אורכו של השובר צפוי להגיע לכמאה מטרים ועלות הקמתו הראשונית נאמדת בכ-5 מיליון שקלים, נוסף על השלבים המקדימים שמוערכים בכמיליון ש"ח זאת כאשר צפויות לו עלויות אחזקה שוטפות והרכבה ופירוק מידי עונת רחצה בעלות של מאות אלפי שקלים.
השובר הצף קיים עד כה במספר מקומות בעולם ביניהם אוסטרליה, זנזיבר ותורכיה. תפקידו למתן את עוצמת הגל בחלקו העליון שמעל מפלס המים ולבלום בנוסף את האנרגיה הקיימת בחלקו התחתון של הגל, כך שהמתרחצים יהינו מאזור רחצה שבו גלי הים יהיו נמוכים הרבה יותר.
באשדוד כבר היו בעבר לא מעט דיבורים על הקמת שובר גלים באחד החופים, אולם הוחלט לגנוז את התכניות משיקולים סביבתיים של נדידת החולות. כעת, נראה כי השובר הצף נותן את המענה גם מהבחינה הזאת בשל היותו ידידותי לסביבה - כך לטענת העירייה.
"לא נעמוד מהצד לראות את זה קורה!"
כפי שפרסמנו כבר בעבר הגולשים באשדוד מתנגדים למהלך שלטענתם יפגע בספורט הימי באשדוד, אך לא רק. "לא ניתן לזה להתקדם!" – נכתב בדף העמותה לקידום גלישת הגלים והספורט הימי באשדוד שמובילה את המאבק.
"בפגישה עם כצנלסון לפני כמה חודשים הבטיחו לשתף אותנו לפני המשך התהליך ההזוי הזה ולא עשו זאת" – עוד נכתב. "בנוסף ביקשנו לראות נתונים אמינים של השנים האחרונות - כמה ימים בשנה באמת מתרחצים לא יכולים להיכנס למים? מה הבעיה שרוצים לפתור כאן? לא ראינו עדיין חוות דעת מקצועית ראשונית האם בכלל יש טעם להתחיל ולבדוק את הנושא?".
עוד נכתב בדף העמותה: "שובר גלים צף של 100 מטרים! איפה בדיוק יאחסנו את הדבר הזה במהלך החורף? יש עוד המון בעיות בטיחותיות שהעלנו שגם עליהן לא קיבלנו תשובה. ים זה לא בריכה, לא נעמוד מהצד לראות את זה קורה!".
"הנושא צריך להיות מובא לשיתוף ציבור"
חברת המועצה שרון מרק מתייחסת לפרסומים על הדיון בנושא השובר הצף במועצת העיר:
בחומרים אשר הופצו אמש לחברי מועצת העיר לקראת ישיבת המועצה ביום 4.1.22, צורף להזמנה במייל נפרד ״חומר תמציתי שילווה את הדיון בסעיף שובר הגלים״.
נושא חשוב זה - אשר הסכמנו כמה וכמה פעמים בעבר הן במועצה והן בדיוני ועדות איכות הסביבה בהובלתי - צריך להיות מובא לשיתוף ציבור יחד עם הגולשים, המתרחצים, התושבים ומומחים מהתחום בטרם נושא זה עולה למועצת העיר.
כמו כן, לא ברור איזו החלטה אמורה להתקבל בישיבת המועצה. יציאה לביצוע? אישור תקציב? אישור עקרוני? מדוע לא התקבלו בקרב חברי המועצה כל החומרים המפורטים וחוות ההדעת המקצועיות על מנת שנלמד את הנושא ונוכל לדון בו ברצינות המתבקשת?
האם נערכו מחקרים/סקרים בנוגע למידע בסיסי כגון מספר הימים בעונת הרחצה בהם התנאים אינם מתאימים לרחצה? כיצד שובר הגלים המוצע יפתור את הבעיות, ובעיקר, האם הוגדרו הבעיות? האם קיימת חוות דעת מקצועית של מומחים ישראלים לעניין?
היכן יאוחסן 100 מטר של שובר גלים צף ומה תהיה העלות לכך? האם התקבלה עמדתם של גולשי וגולשות הגלים בטרם קבלת ההחלטה מחר? כיצד מתיישבת העובדה כי הים שלנו יוצף בפלסטיק צף, בניגוד למדיניות הוצאת הפלסטיק מחופי הים, ולו רק בשם הניראות?".