ציון אמיר - סיפורו של פרקליט הצמרת מאשדוד שעלה השבוע שוב לכותרות הראשיות
11.04.25 / 12:51
עו"ד ציון אמיר, עלה השבוע שוב לכותרות כאשר נבחר ליצג את ראש הממשלה והממשלה בדיון בבית המשפט העליון בעתירות נגד הדחת ראש השב"כ רונן בר. רבים לא יודעים שאמיר, גדל באשדוד ומשפחתו עדין מתגוררת בעיר.
איך הפך הבן למשפחה מרובת ילדים קשת יום, לעורך דין צמרת פלילי, מצליח, עשיר ומבוקש מאוד לא רק ע"י נאשמים כי גם ע"י בנות המין היפה. אמיר שיצג את הנשיא קצב, דודו טופז ומפורסמים רבים וכמי שהיה מועמד לבית המשפט העליון, מצא את עצמו השבוע עומד מולו ההרכב הבכיר שלו בשם הממשלה. אבל לאור פרץ הרגשות שהפגין מול שופטי העליון - נראה שגם הוריו - יוסף ופריחה עמר - ישבו אי שם בתוך ליבו בזמן שנאם.
ומה עם הפוליטיקה? יתכן שיגיע גם לשם.
תחקיר של אשדוד נט, מתוך פרסומי עבר והכרות אישית עם רבים ממקורביו
ציון אמיר (69) עורך דין צמרת ישראלי, נולד כציון עמר, אחד משבעה ילדים של יוסף ופריחה עמר שעלו ממרוקו. אמו עבדה במפעל "עוף-קור" שבשדרות, ואביו כשומר באתרי בנייה ובעבודות מזדמנות.
בשנת 1967, בהיותו בן 12, עברה משפחתו לאשדוד.
כמי שגדל באווירת מחסור ובן להורים שלא הצליחו להגשים את שאיפותיהם, אלא נלחמו בדוחק לפרנס את ילדיהם – הוא חלם לשבור את תקרת הזכוכית והוא אכן שבר אותה ועוד איך שבר - אבל נראה שעדין לא אמר את המילה האחרונה בשאיפותיו.
ציון אמיר נחשב לסיפור סינדרלה ממן זכר. הוא סיפר כי - "בבית קראנו לאבא הקצין הפרוסי. הוא הנהיג משמעת כמעט מפלצתית. אבל גם קיבלנו המון חום ואהבה".
בגיל 16 החליף את שם משפחתו מעמר לאמיר. והוא מסביר את ההחלטה בכך ש - "גדלנו בסביבה שרצתה להתערות בחברה הישראלית החדשה המתהווה ולפי מקורביו נראה שהוא מעולם לא סלח לעצמו על החלפת שם המשפחה".
בגיל 13 הוא אובחן כמחונן ונשלח ללמוד בפנימייה המיועדת לילדים מוכשרים מסוגו.
הוא יצא ללמוד משפטים באונברסיטת בר אילן בסיוע מלגות - זמן קצר לאחר שקיבל את רישיון עריכת הדין, החל אמיר לייצג בתיקי רצח. ב1984- זכה לחשיפה התקשורתית המשמעותית הראשונה כשייצג חברים ב"כנופיית ליפתא", חבורת קיצוניים דתיים מעורערים בנפשם שכמעט הצליחה לפוצץ את כיפת הסלע.
המראה הגברי המרשים שלו, תווי הפנים הנאות במיוחד, רעמת השיער המרשימה שלו וגובהו, העניקו לו ועדין מעניקים, נוכחות חזקה בכל מקום אליו הגיע ובכל דיון בו השתתף.
עם השנים הוא גם מצא את עצמו מככב במדורי הרכילות בתקשורת הארצית.
למרות שבנה את עצמו בהמשך בעיר הגדולה, הוא הצהיר - "אני לא אוהב את ההוויה התל-אביבית ואת מה שהיא מסמלת. "שורשיי מצויים במקום אחר. אני לא אוהב את החומריות, שמדגישה את הדברים הכי שטחיים. אנחנו כל הזמן עסוקים בדירוגים ובמדידות - מדד היופי, העושר והכסף" כך הוא אומנם הצהיר אך אין להתעלם מסמלי הסטטוס אותם הוא אימץ - כמו רכב המרצדס היוקרתי, החליפות הממותגות ושעוני היוקרה אותם הוא עונד.
אמיר והמפורסמים:
לאורך השנים זכה ציון אמיר לייצג מפורסמים ואישי ציבור רבים שהואשמו בעבירות פליליות, בהם נשיא המדינה משה קצב, השר גונן שגב,דודו טופז, השחקן משה איבגי, את האלוף צ'יני מרום בפרשת הצוללות (הביא לזיכויו המלא) את דובר צה"ל לשעבר, אבי בניהו, איש העסקים ובעלי בית"ר ירושלים בעבר, אלי טביב, חבר הכנסת לשעבר מיכאל בן ארי, לא מעט ראשי ערים שנחשדו או הואשמו בפליליים וכן ייצג עבריינים בולטים כגון האחים פריניאן, אבי ואסי אבוטבול ורבים אחרים.
עוד הוא ייצג את מבצע הטבח בצומת גן הוורדים, עמי פופר, את דרור עדני שהורשע בקשירת קשר לרצח יצחק רבין, נאשם שזוכה מאשמת חברות במחתרת בת עין, קטין שהורשע ברצח מוחמד אבו ח'דיר, ועצור בחשד למעורבות בהצתת בית משפחת דוואבשה בדומא (זיכה אותו במעורבות לרצח) ועוד רבים שיכלו להרשות לעצמם לשכור את שירותיו האישיים של מי שהפך עם הזמן לפרקליט הצמרת ובראש עורכי הדין הפלילים בישראל.
ציון אמיר מעולם לא הצהיר בפומבי שהוא חולם להגיע להיות שופט בבית המשפט העליון – ונראה שעד היום מקנן בנער האשדודי בן יוסף ופריחה עמר שעלו ממרוקו להגיע למרום המשפט הישראלי, ליהלום שבכתר עולם המשפט – אם לא בשביל עצמו, אז בשביל ההיסטוריה של המשפחה שלו. ואכן בשנת 2018 נכלל שמו לראשונה ברשימת המועמדים לשיפוט בבית המשפט העליון כמועמד מטעם לשכת עורכי הדין, אך בסופו של יום מונו השופטים א. שטיין ועופר גרוסקופף. ככל הידוע לנו, שופטי בית המשפט העליון היו שמחים לראות את אמיר כחלק משופטי העליון
השבוע - אפריל 2025 - ציון אמיר מצא את עצמו עומד מול 3 בכירי שופטי העליון כנציג ממשלת ישראל וראש הממשלה בנימין נתניהו בעתירות לבג"ץ שהוגשו נגד החלטת הממשלה לפטר את ראש השב"כ רונן בר.
אמיר ודודו טופז:
במאי 2010 צלצל הטלפון של עו"ד ציון אמיר. על הקו היה דודו טופז. "ציון, איפה אתה? אני חייב להגיע אליך דחוף", אמר הראשון בבידור, כשהוא מתנשף.
כמו רוב הציבור אז, גם אמיר לא העלה על דעתו שאדם כטופז ישכור בריונים כדי לתקוף אחרים. "זו הייתה האשמה הזויה", הוא נזכר.
לפני שטופז התאבד בתאו בכלא, ציון אמיר אמר למפקד כלא ניצן וגם לסגן שלו: "תשימו עין, תשמרו עליו. תיזהרו - הוא במצב קשה מאוד. צריך שמישהו יהיה לידו'".
יום לפני שהתאבד, ישב טופז עם אמיר ואמר לו: "ציון, אתה חושב שאתה חזק, אבל אתה לא היית עומד במה שאני עובר כאן. אני לא אעמוד בזה". אמיר אומר שלא ישכח את המשפט האחרון. "אמרתי לו: 'די דודו, אפשר לתקן הכל. אתה יודע איזה כיף זה לתקן דבר שקלקלת? זה ייקח זמן, אבל הכל אפשרי'".
אך טופז לא עמד בלחץ בו הוא היה נתון ומצבו הנפשי היה מעורער. "היה לו קשה גם עם תנאי הכליאה והחרדה האיומה שאין לו לאן לחזור, שהוא גמור. הוא כל הזמן שאל אותי איזה עונש יקבל. הוא ידע שיקבל כמה שנות מאסר. אולי המחשבה שיקבל מספר שנים דו-ספרתי גרמה לו להתאבד. הוא חשב שאם יישב במתקן כליאה אנושי יותר ויישפט לשנתיים-שלוש שבהן רואים את האור בקצה המנהרה, הוא ישרוד. אבל למחרת בבוקר הוא התאבד".
כשנודע לאמיר על ההתאבדות הוא סיפר - "הרגשתי אגרוף בבטן. כעסתי נורא, בעיקר על התקשורת. בדיעבד אני מבין שזו הייתה תגובת יתר. אנחנו חיים בחברה קשה, ואין רחמים על אף אחד".
אמיר והנשיא קצב
ציון אמיר לקח על עצמו את הייצוג של הנשיא קצב - אחד התיקים המסובכים והרגישים שידעה מדינת ישראל. מרגע זה שודרג מעמדו בקרב הקהילה המשפטית והציבור בכלל והוא הפך לפרצוף מוכר במיוחד מעל דפי העיתונים ועל מסכי הטלוויזיה.
קצב תיאר לאמיר את מה שהגדיר כניסיון סחיטה של א' - אחת העובדות במשכן הנשיא שאיימה להתלונן שהטריד אותה מינית. קצב התלבט אם וכיצד עליו להציג את הנושא בפני היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז.
"הנסיבות היו לא פשוטות, אבל עבורי זאת גם הייתה התרגשות מיוחדת במינה", משחזר אמיר. "זאת הפעם הראשונה שנשיא מדינה עובר הליך כזה, ולא לכל סנגור מזדמן לייצג נשיא". קצב, מספר אמיר, "היה בטוח מאוד בעצמו בפגישה, הוא שידר ביטחון רב בניקיון כפיו."
"הדבר היחיד שעמד אז על הפרק היה ניסיון סחיטה. הוא רצה ייעוץ משפטי בשאלה איך להביא זאת בפני היועץ המשפטי".
בהמשך הסתבר שהיו נגד קצב כמה וכמה תלונות על הטרדה מינית ואינוס מה ששינה את כל התמונה מהקצה אל הקצה - אולם לאחר דיונים רבים ומו"מ, הצליח אמיר להשיג לקצב הסכם טיעון חלומי בו סוכם כי קצב יודה ויורשע בסעיפים: ביצוע מעשה מגונה שלא בהסכמה תוך הפעלת אמצעי לחץ לגבי א' ממשרד התיירות והטרדה מינית והטרדת עד כלפי ל' מבית הנשיא.
משה קצב היה יכול לצאת בזול, לו קיבל את עסקת הטעון החלומית, עליה חתם ביוני 2007 בה סוכם שהוא ישלח רק למאסר על תנאי. אך להפתעת אמיר והסנגוריה - בדיון הראשון בבית המשפט בירושלים קצב החליט לחזור בו מעסקה זו - טעות קשה של קצב אשר בסופו של דבר הוגש נגדו כתב אישום חמור בגין שתי עבירות אינוס. בית המשפט גזר על קצב שבע שנות מאסר בפועל.
אמיר והפוליטיקה:
שמו של ציון אמיר עלה לא פעם בהקשרים פוליטיים - היו שהציגו פעם אחר פעם את שמו כמי שיהיה מועמד לראשות העיר אשדוד ואף הוצע לו להתמודד על ראשות העיר תל אביב, אך הוא רק השתעשע עם הרעיון ותו לא. הסיכוי האפשרי שעדין מתקיים הוא שאמיר ימצא את עצמו כמועמד לכנסת ברשימת הליכוד ויש הטוענים בצמרת הגבוהה.
"אני מזוהה עם המחנה הלאומי" הצהיר אמיר לא פעם. ואף אמר בעבר שהפוליטיקה מדגדגת לו יותר מהשיפוט – "כל השנים זה מדגדג לי. כל פעם שמשהו מעצבן אותי יש לי איזו מחשבה נאיבית שזהו, אני הולך לפוליטיקה כי שם אפשר להשפיע, אבל צריכות להתרחש כמה נסיבות לשם כך.
לאחר שמועמדותו לעליון אינה רלוונטית עוד, שמו עולה שוב ושוב כמעומד להיות היועץ המשפטי לממשלה, יודעי דבר מספרים שאין סיכוי שהוא יסכים לקבל על עצמו את המשרה הזאת. אפשרות סבירה אחרת היא שהוא יהיה חבר בכיר בממשלה הבאה.
גם אם לא יגיע למקום חפצו - הוא עשה דרך ארוכה מאוד מילד אשדודי מנאות ספיר ברובע ה' - לדמות מוכרת מאוד בכל רחבי המדינה וגם לסיפור הצלחה משפטי וכלכלי.
אמיר רואה בהצלחתו האישית כמסר לכל הצעירים והצעירות מערי הפיריפרייה שאין תקרת זכוכית שלא ניתן לשבור.